01-06-2015

Vrijdagochtend had ik om 10:10 een afspraak bij de uroloog in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Ik ging er heen met het idee dat ik snel zou horen wanneer er een afspraak ingepland zou worden voor het plaatsen van een dubbel-J katheter, waar ik het al een paar keer over gehad heb.

Helaas.... Het liep allemaal wat anders...

De Uroloog gaf aan:
"Er is niks mis met de afvloeiing van de nier naar de blaas."
en
"Het plaatsen van een Dubbel-J katheter heeft mijns inziens dan ook niet veel nut."

Daar was ik klaar mee zeg! Not...

De uitleg van de arts was daarentegen wel logisch. Hij moest even de plaatsjes opzoeken op de computer en dan ook nog zorgen dat ze naast elkaar op 't scherm kwamen te staan, dat bleek toch ingewikkelder dan dat het lijkt. :-)

De plaatjes die de arts uiteindelijk op het beeldscherm toverde, was er eentje uit de categorie:

Voorbeeldplaatje uitslag renografie

Dit is een uitslag van een 'renografie', een onderzoek dat ik in twee delen gehad heb op 16 januari 2015, zie blogs over deel 1 en deel 2.

Zoals ik in mijn blog van 7 april 2015 uitleg, gaf de arts aan dat er een verschil zat in het onderzoek liggend en staand.

Omdat ik zo stom ben geweest om van deze plaatjes op 't scherm bij de artsen géén foto te maken, heb ik ze even schematisch nagetekend:

Plaatje van de uitslag van renografie liggend Plaatje van de uitslag van renografie staand

Wat de Uroloog dus aangaf: De afvloeiing van de nier naar de blaas is prima. Dat zijn de groene lijntjes B en D in de volgende plaatjes:

Plaatje van de uitslag van renografie liggend met hulplijntjes Plaatje van de uitslag van renografie staand met hulplijntjes

Daar zit volgens de Uroloog dus geen probleem. Wat hem dus opvalt is 't verschil in 't verzamelen in de nier, lijntjes A en C.

De arts denkt dat dit vasculair kan zijn, het heeft naar zijn idee dus met de doorbloeding van de nier te maken. Mede gebaseerd op 't feit dat vanaf de transplantatie mijn nierfunctie geleidelijk aan 't oplopen blijkt/blijft. Niet heel hard, maar uitgezet tegen de vier jaar blijkt er toch een duidelijk stijgende lijn te zien.

De Uroloog gaat nu met de vaatchirurg én met het team van urologen overleggen en voor zover ik begrepen heb ook nog met de nefrologen. Als 't daadwerkelijk vasculair blijkt te zijn, is dat veel meer precair dan 't plaatsen van zo'n dubbel-J katheter...

Nu blijken er komende periode wat symposia en seminars te zijn waar diverse artsen aan mee doen, gecombineerd met de vakantie periode, plus de uroloog wil alle onderzoeksdata uit Ede nog opvragen en inzien, al met al heeft dit dus weer tot gevolg dat ik 6 juli pas teruggebeld ga worden door de uroloog.

Ik ben 't hier niet mee eens; ik ga nog contact opnemen met de behandelend arts of er niet een mogelijkheid is om dit te versnellen. Ik ben er zo langzamerhand wel een beetje klaar mee.

Als ik weer meer info heb, verwerk ik dat weer tot een blog...

Permalink

Aantal keer bekeken: 18236

Reacties: 4

Disclaimer
Ik ben mij er van bewust dat ik soms nogal ongenuanceerd over de verhandelingen van iedereen in het ziekenhuis schrijf. Het is geenszins mijn bedoeling om wie dan ook in discrediet te brengen. Ik ben iedereen die de afgelopen twee jaar (en langer) zich heeft bemoeid met mijn gezondheid enorm dankbaar. Zonder alle (vakbekwame) mensen in en om het ziekenhuis had ik 't niet gered. De kanttekeningen die ik af en toe zet, zijn mijn interpretaties, niet strikt noodzakelijk feit. Het is altijd makkelijk commentaar te geven op dees en geen maar ter vergelijking; ikzelf ben o.a. docent 'interviewtechnieken' en ik stel soms ook meervoudig gesloten vragen...