03-06-2009

17 proccent...
Als ik 17 procent van een miljoen euro zou krijgen: best veel geld. Als ik 17 procent van mijn hyves vrienden hier thuis uit zo nodigen, wordt het wel gezellig. 17 procent van een Terrabyte harde schijf met films; biedt genoeg avonden om voor de tv hangen zonder dat je je hoeft te vervelen of dubbele films ziet.
Maar, 17 procent niercapaciteit, dat is niet veel.

De arts waar ik vanmiddag was wist nog te zeggen dat het zijn schuld was. Ik voelde mijn nekharen al overeind gaan staan. Daarna voegde hij toe dat het met de beste bedoelingen was; dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van het volgende plaatje:
situatie
De rode lijn geeft de afname van capaciteit weer gedurende de laatste paar maanden. (voor de kleurenblinden onder ons lijn A-A'). Omdat mijn bloeddruk erg hoog was en nieren uit enorm veel filtertjes bestaan, bleek dat er dus erg veel bloed bijna letterlijk door die filtertjes geduwd wordt. Omdat er zo veel kracht achter zit, worden de filtertjes opgeblazen. Het is/was dus noodzaak om de bloeddruk naar beneden te halen. (zwarte lijn, of lijn A'-B) Maar daarmee gaat er dus minder bloed door de filtertjes, wat inhoudt dat het bloed minder gezuiverd wordt. Nu is mijn capaciteit dus van (A'=21%) gezakt naar B=17%.
Omdat er nu minder schade door 'opblazing' plaatsvindt, proberen ze nu (met man en macht) mijn capaciteit volgens de groene lijn (B-B') stabiel te houden.
Als ze dat niet deden; zou mijn capaciteit snel richting A'' verschuiven en 't spreekt dus voor zich, als je er een horizontale tijdslijn bij denkt, ik nu beter af ben. Voorlopig.
Toen ik dit hoorde was 't eerste wat in mij opkwam het volgende plaatje:
positief
Daarnaast dacht ik dat mijn lichaam wel op Windows lijkt: de eerste 80% (van installatie) gaan enorm snel, daarna duurt de laatste 20% minstens zo lang. Hoop ik dan, in dit geval. Ik vertoon overigens wel meer overeenkomsten met 'n (standaard) Windows installatie; ik herken slechts 16 kleuren...
Aan de andere kant hoop ik ook weer NIET dat mijn lichaam op Windows lijkt; ik heb geen zin in 'n crash op 'n willekeurig moment... jee; wat 'n hoog NERD gehalte weer. sorry.

Omdat ik straks toch moet gaan dialyseren en dan absoluut geen infectie kan gebruiken, word ik de komende periode in totaal 4 keer gevaccineerd tegen hepatitis B. Dit is overigens een vaccinatie die iedereen in de gezondheidszorg krijgt. Verder wordt de volgende keer mijn bloed op enorm veel virussen en antistoffen gecontroleerd; van de meeste heb ik nog nooit gehoord en dat terwijl een deel van mijn familie in de gezondheidszorg werkt. Ik ga er van uit dat 't allemaal negatief is, dat is dan natuurlijk positief. (ik blijf 't apart vinden; positief = negatief, negatief = positief als je 't over (bloed)testuitslagen hebt...)

Verder heb ik inmiddels weer een goed gevuld bal-boekje. En dan slaat die 'bal' niet op het personage arts...
Nu moet ik volgende week een echo laten maken van mijn nieren, plus ergens die week moet ik nuchter bloed laten prikken. Helaas kan dat niet op dezelfde dag, ik moet om 13:45 bij de radioloog zijn en om tot die tijd nuchter te zijn, of anders gezegd om zo lang in 't ziekenhuis te blijven rondhangen, mij niet gezien.
Dan moet ik 16 juni heel even naar 't ziekenhuis om 'n klein prikje te laten zetten (mantoux), de vrijdag erna wordt de uitslag afgelezen (zijn dus bezoekjes van 10 minuten, maar ik moet er wel voor naar Ede...) Woensdag 1 juli heb ik weer een gesprek bij de pre-dialyse verpleegkundige, woensdag 8 juli moet ik bloed laten prikken en woensdag 15 juli is helemaal feest; eerst de internist/nefroloog, daarna de diëtiste en vervolgens door naar de pre-dialyse verpleegkundige. Lange zit.

Hoe raar 't ook is om te horen dat de niercapaciteit nu 17 procent is, ik merk dat ik toch 'n stuk berusting gevonden heb. Ik kan de jeuk voor 'n groot deel verklaren, dat helpt in het accepteren van de jeuk, iets anders is er niet tegen te doen. Plus; 't zit er toch aan te komen, of 't nu gebeurt of over 6 maanden, gebeuren zal 't. Plus, afgelopen week heb ik erg veel gesproken met dees en geen over mijn vorige verhaal. Daar was ik een stuk meer van ondersteboven. Maar; praten helpt. (hint richting sommige die dit lezen... ;-)) Ik wil jullie (of veel van jullie in ieder geval) van harte danken voor het luisteren naar mij de afgelopen week!

Reacties: (nieuwste bericht onderaan)


Er zijn nog geen (zichtbare) reacties. Ben jij de eerste??


Naam:
Emailadres: (niet verplicht)
Bericht:
Privé? (bericht komt niet op de website)
Typ deze twee woorden over:

Disclaimer
Ik ben mij er van bewust dat ik soms nogal ongenuanceerd over de verhandelingen van iedereen in het ziekenhuis schrijf. Het is geenszins mijn bedoeling om wie dan ook in discrediet te brengen. Ik ben iedereen die de afgelopen twee jaar (en langer) zich heeft bemoeid met mijn gezondheid enorm dankbaar. Zonder alle (vakbekwame) mensen in en om het ziekenhuis had ik 't niet gered. De kanttekeningen die ik af en toe zet, zijn mijn interpretaties, niet strikt noodzakelijk feit. Het is altijd makkelijk commentaar te geven op dees en geen maar ter vergelijking; ikzelf ben o.a. docent 'interviewtechnieken' en ik stel soms ook meervouudig gesloten vragen...